Αποκλειστική συνέντευξη στους ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ!


Οι Αλχημιστές, το συγκρότημα που αντέχει στο χρόνο και μας χαρίζει αμέτρητες επιτυχίες, μου μίλησε αποκλειστικά σε μια συνέντευξη....σκέτη "Αλχημεία"!




Είστε μαζί από το 2001. Τι πιστεύετε πώς είναι αυτό πού σας κρατά ενωμένους;
"Αγαπάμε πολύ την μουσική,κάνουμε παρέα και εκτός μπάντας, έχουμε ζήσει πάρα πολλά πράγματα κ ευχάριστα και δυσάρεστα , οπότε μάλλον όλα αυτά μαζί."

Δεν είναι πιο δύσκολο να συμμετέχεις σε ένα συγκρότημα από το να κάνεις καριέρα μόνος σου;
"Το κάθε ένα έχει τις δυσκολίες του. Εμείς από έφηβοι μας άρεσε να παίζουμε παρέα. Δεν ξεκινήσαμε να παίζουμε μουσική με στόχο κάτι επαγγελματικό για να σκεφτούμε τι συμφέρει να κάνουμε,σόλο ή μπάντα. Ίσως να το βλέπουμε πιο ρομαντικά αλλά νιώθουμε πολύ καλύτερα όταν παίζουμε και κινούμαστε με κοινούς στόχους και ακόμα καλύτερα όταν πολλούς από αυτούς τους πετυχαίνουμε."

Μιλήστε μου για τη μουσική σας…
Ξεκινήσαμε το συγκρότημα έχοντας ετερόκλητα μουσικά όργανα και πολλές διαφορετικές επιρροές και ακούσματα. Ποτέ δεν μας άρεσαν οι ταμπέλες και πάντα παίζαμε αγαπημένα μας πράγματα  ανεξάρτητα από στιλ και ύφος ή με γνώμονα τη ταμπέλα εμπορικό ή έντεχνο, δεν πέσαμε ποτέ σε αυτή την “παγίδα”.  Όλα τα τραγούδια τα αποδίδαμε διασκευασμένα λόγω του οτι σχεδόν παντού υπάρχει το μπουζούκι που είναι το βασικό μας όργανο από την πρώτη στιγμή που φτιάχτηκαν οι Αλχημιστές, σε συνδυασμό με τον ηλεκτρικό ήχο της υπόλοιπης μπάντας. Θέλουμε και ταυτόχρονα προσπαθούμε η γκάμα των τραγουδιών να είναι αρκετά μεγάλη. Γενικά δεν νομίζουμε οτι μπορούμε να κατατάξουμε σε κάποια κατηγορία τη μουσική μας.

Έχετε σταθερό κοινό όλα αυτά τα χρόνια. Πώς είναι η σχέση σας μαζί του;
"Υπάρχει ένας πυρήνας αρκετών ατόμων που μας ακολουθεί σχεδόν παντού. Πολλές φορές η κριτική τους και η υποστήριξη τους είναι κινητήριος μοχλός για μας και γινόμαστε καλύτεροι. Τους ευχαριστούμε όλους πάρα πολύ!!"

 Ποια συνεργασία ξεχωρίζετε μέχρι τώρα;
"Τις ξεχωρίζουμε όλες. Ακόμη και όταν κάτι δεν δούλεψε πολύ καλά, εμείς κερδίσαμε πράγματα, εμπειρίες και μας βοήθησε να γίνουμε έστω και λίγο καλύτεροι. Η καθεμία για τους λόγους της είναι και θα είναι μοναδική για τους Αλχημιστές."

 Αλήθεια δεν υπάρχουν εντάσεις μεταξύ σας; Πώς τις λύνεται όταν δημιουργούνται;
"Εννοείται και υπάρχουν εντάσεις αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είμαστε και φίλοι εκτός από συνεργάτες οπότε με τα χρόνια έχουμε μάθει τα ''κουμπιά'' ο ένας του άλλου και πολύ γρήγορα είμαστε μια χαρά. Είναι πολύ υγιές να συμβαίνει κάτι τέτοιο γιατί έτσι δεν καταπιέζεται κανείς και έχουμε κοινή γραμμή για τους Αλχημιστές. Η πολυφωνία είναι πάντα καλύτερη."

Στις διαφωνίες ποιανού η γνώμη υπερισχύει;
"Υπερισχύει το καλύτερο για την μπάντα. Όλοι βάζουμε νερό στο κρασί μας για να μπορούμε να είμαστε ένα σώμα γιατί στην ουσία όλοι γνωρίζουμε, μετά από τόσο καιρό, τι είναι ουσιαστικά καλό για την μπάντα."

Ποιος είναι ο αρχηγός του γκρουπ;
"Δεν υπάρχει αρχηγός . Ο καθένας δίνει ελεύθερα τον δικό του εαυτό και την προσωπικότητά του και αυτό συνθέτει αυτό που λέγεται Αλχημιστές, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που και το όνομα της μπάντας είναι στον πληθυντικό."

Αλήθεια έχετε διαφωνήσει ποτέ τόσο έντονα πού να σκεφτείτε την διάλυση του γκρουπ;
"Υπήρξε μια πολύ δύσκολη περίοδος για μας το 2009,όπου κάποια μέλη της μπάντας ήθελαν κάτι άλλο μουσικά ή έπρεπε να δουλέψουν αλλού για βιοποριστικούς λόγους και ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε ξαφνικά μια τέτοια κατάσταση. Όσοι θελήσαμε να συνεχίσουμε ευτυχώς βρήκαμε τη δύναμη και τον τρόπο να υπάρχουμε μέχρι σήμερα και να παίζουμε ακόμα μαζί.  Νιώθουμε πολύ πιο δυνατοί και μάλλον μας βγήκε σε καλό. Εδώ θα θέλαμε να αναφέρουμε οτι ο Διονύσης Τσακνής ήταν από τους βασικότερους λόγους που συνεχίσαμε και δεν μας άφησε να το παρατήσουμε και τον ευχαριστούμε πολύ!!"

 Πώς θα χαρακτηρίζατε το είδος της μουσικής σας;
"Δεν θα μπορούσαμε να  κατατάξουμε κάπου τη μουσική μας. Είμαστε επηρεασμένοι από πάρα πολλά πράγματα και μας αρέσει να παίζουμε ακόμα περισσότερα και να περνάμε καλά στα live μας ώστε να διασκεδάζει ο κόσμος που έρχεται να μας ακούσει. Μας νοιάζει μόνο να ξέρει, οτι αν έρθει θα περάσει καλά!"


 Από τι παρακινείστε να γράψετε τα τραγούδια σας; Τι σας εμπνέει;
"Από τα πάντα!! Όλη η καθημερινότητα μας, οι έρωτες, οι χαρές, οι λύπες, η ζωή η ίδια, αλλά πάνω απ'όλα είναι εσωτερική ανάγκη που πολλές φορές ακόμα και αν δεν υπάρχει προφανής αιτία για να γράψουμε, υπάρχει η ανάγκη. Αυτή συνήθως θα ψάξει να βρει το “όχημα”, είτε αυτό είναι χαρά ή λύπη ή οτιδήποτε, για να εκφραστεί με μουσική."

Ποια θεωρείτε ότι ήταν η χειρότερη κίνηση στην καριέρα σας;
"Έχουμε μια πορεία πάνω από δέκα χρόνια και όπως είναι λογικό σε αυτό το διάστημα συνέβησαν πολλά που την δεδομένη στιγμή μας έμοιαζαν κακές επιλογές που μπορεί και να μας έκαναν κακό, πάντα όμως στην συνέχεια  κάτι καλό θα έβγαινε για να το ισορροπήσει . Εν τέλει αυτό που μάθαμε είναι να έχουμε υπομονή και δεν μετανιώνουμε για κάτι, γιατί από ότι πάθαμε, μάθαμε."

Αν μπορούσατε να αλλάξετε μια απόφαση σας ποια θα ήταν αυτή;
"Να μην είχαμε το παραμικρό δισταγμό να πούμε ναι, για πράγματα που αποδείχτηκαν σωτήρια για μας."

Αγαπημένη σας μουσική στιγμή;
"Πολλές, αλλά επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε τον πρώτο μας δίσκο, την πρώτη μας μεγάλη ανοιχτή συναυλία που ήταν στο ΣΕΦ, η πρώτη φορά που παίξαμε σε μεγάλο νυχτερινό κέντρο. Από εκεί και πέρα η λίστα συμπληρώνεται με μικρές μαγικές στιγμές σε πρόβες, σε live, μια μελωδία ή κάποιο στίχο που συμπλήρωσε ένα τραγούδι και πολλά άλλα τέτοια μικρά στολίδια που γεμίζουν την μουσική μας και  μοιάζουν με όμορφες ανακαλύψεις σε ένα ταξίδι, όπως το να ανακαλύπτεις μία όμορφη ερημική παραλία για πρώτη φορά."

Πώς τα βλέπετε τα μουσικά πράγματα γενικότερα;
"Γενικά τα πράγματα, όχι μόνο στη μουσική, είναι δύσκολα, αλλά μήπως ήταν ποτέ εύκολα; Δεν πρέπει να εμμένουμε στις δυσκολίες και να τις δυναμώνουμε με το να αναφερόμαστε συνέχεια σε αυτές, από τη στιγμή που τις γνωρίζουμε πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε ως εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Άλλωστε αυτό είναι ζωή. Το να παλεύεις να περνάς, να ξεπερνάς και να εξελίσσεσαι σε κάτι καλύτερο και δυνατότερο."

Τι πιστεύετε πως θα αλλάξει μουσικά τα επόμενα χρόνια;
"Άγνωστο! Και αυτό είναι το ωραίο! Η μουσική είναι ότι πιο ζωντανό, πιο ζωντανό και από τον ίδιο τον άνθρωπο που τη δημιουργεί, αλλάζει συνεχώς πρόσωπο και μέσα σε τόσο μικρό διάστημα που συνήθως δεν προλαβαίνεις να το καταλάβεις. Ποτέ δεν ξέρεις τι ετοιμάζει κάποιος πιτσιρικάς σε κάποιο δωμάτιο κάπου στον κόσμο αυτή τη στιγμή ή κάποιος τεράστιος καλλιτέχνης ή παραγωγός που μπορεί να ανατρέψει τα πάντα."




Τι να περιμένουμε φέτος;
"Οι στόχοι μας είναι πάντα οι ίδιοι αλλά με καινούργιο ενδιαφέρον. Έχουμε ετοιμάσει καινούργια πρωτότυπα κομμάτια και μία πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή που μας αποσπά μουσικά την προσοχή εδώ και αρκετό καιρό και μάλλον είναι η ώρα της να πάρει το δρόμο της για το στούντιο, και εννοείται όσα περισσότερα live μπορούμε να κάνουμε και κατά προτίμηση σε κάποιο χώρο που θα γίνει η “έδρα” μας για φέτος στην Αθήνα."
 Υπάρχει μυστικό για την επιτυχία;
"θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον επιτυχημένο για αυτό. Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας."

 Αγαπημένο σας τραγούδι;
"Να το κάνουμε πληθυντικό καλύτερα; Το “Σ'αναζητώ στη Σαλονίκη” για τον επικό και ταυτόχρονα βαθιά βιωματικό στίχο και την απίστευτη ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου. Το “Γύφτισσα μέρα” που τραγούδησε ο Νότης Σφακιανάκης, το οποίο εκτός από  τον  στίχο του και την φοβερή ερμηνεία ήταν και το κομμάτι που άνοιξε την πόρτα  στους Αλχημιστές σε αυτό που λέμε σύγχρονο λαϊκό τραγούδι. Το “Σώμα υποταγής” που ήταν ένα απο τα κομμάτια που λέγαμε μαζί με τον Βασίλη Καρρά στην σκηνή και μας “έμαθε” κατα κάποιο τρόπο τι θα πει να παίζεις ροκ λαϊκό. Το “Πάρε με απόψε” του εκπληκτικού Νίκου Ζιώγαλα, το οποίο είχαμε και την τιμή να το διασκευάσουμε, γιατί κατά την άποψη μας αποτελεί ένα από τα διαμάντια του ελληνικού τραγουδιού τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά και παραμένει πάντα φρέσκο όσα χρόνια και να περάσουν και όσες φορές και να το παίξουμε. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πάρα πολύ ακόμα και να μην έχουμε καλύψει ούτε τα μισά. Και να μην μιλήσουμε για ξένα τραγούδια..."

 Μια ευχή για τους αναγνώστες του mousikesnotes…

Αντί για ευχή θα δώσουμε μια προτροπή. Ηθικό ψηλά και να μην πάψουμε να ονειρευόμαστε. Όλα τα εμπόδια είναι μεγαλύτερα στο μυαλό απ'ότι στην πραγματικότητα και ιδίως αυτές τις μέρες αρκεί κανείς να ανοίξει την τηλεόρασή  και να δει αυτούς τους εκπληκτικούς ανθρώπους και αθλητές στους Παραολυμπιακούς αγώνες και να πάρει αυτό το μήνυμα που μας στέλνουν ξεκάθαρα, ξεπερνώντας κάθε φαντασία στο τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος αν πιστέψει και δουλέψει σκληρά."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟΥ - ΣΠΥΡΟΣ ΖΩΙΤΣΑΣ

Αποκλειστική συνέντευξη στην ΈΛΕΝΑ ΦΩΤΙΟΥ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ZUMBA INSTRUCTOR ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΝΙΚΟΛΕΤΟ